sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Meksikon mielenosoitukset

Tietoa Suomeen asti tuskin kantautuu, mutta meksikossa on jo toista kuukautta kaikissa osavaltioissa ollut opettajien yms. mielenosoituksia. Syynä on Presidentin halukkuus tehdä muutoksia, muutamaankin asiaan.
 
   Mielenosoitukset alkoivat kun Presidentti ilmoitti opettajien joutuvan jokavuotisiin testeihin säilyttääkseen virkansa. Idea menee suurinpiirtein näin: Opettajalla on 3 mahdollisuutta läpäistä testi, ja jollei hän läpäise siirretään opettaja koulussa muihin tehtäviin esimerkiksi siivouspuolelle. Näin parannetaan opetuksen tasoa ja karsitaan epäpätevät opettajat pois.
  Ongelmana tietysti muutoksessa a) se että jos köyhiltä alueilta karsitaan opettajia tason nostamiseksi lopputuloksena slummeissa on, ettei opettajia ole ollenkaa (=eriarvoisuuden kasvu entisestään) sekä b) opettajilla ei ole aikomustakaan hyväksyä muutosta, joten koulut ovat olleet jo kuukauden päivät kiinni.
   No ainoa syy mielenosoituksiin ei kuitenkaan ollut vain lakimuutos opettajien kohdalla vaan myös presidentin aikomus myydä maan öljyteollisuus maailman rikkaimmalle miehelle Carlos Slimille (kuvassa), joka jo muutenkin omistaa lähes koko Meksikon sai ihmiset kaduille. Rahan takia Slim ei ole PEMEXiä (valtion öljy-yhtiö) kuitenkaan ostamassa vaan omistamalla koko Meksikon öljyvarannot Slim kasvattaa entisestään valtaansa Meksikossa. Niimpä koko Meksiko onkin täynnä (rauhanomaisia) mielenosoituksia, jotka paikallisten mukaan tuskin kuitenkaan johtanevat Presidentin mielen muuttumiseen.

 
 Tälläistä siis Meksikossa. Chiapasista mainittakoon vielä erikoisuutena, että ihmiset protestoivat myös köyhän osavaltion kuvernööriä vastaan, joka vetää valtavia summia välistä samalla kun kaupungin reunoilla ihmiset asuvat hökkeleissä ja pitävät rikkinäisiä vaatteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti